Sosyal Medya

Güncel

Caner Taslaman'a göre evrim teorisi Kuran’la çelişmiyor

‘Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?’ kitabının yazarı Taslaman, “Nasıl ki evrenin 13.8 milyar yıllık evrimi, dünyanın 4.5 milyar yıllık evrimi varsa, insanın da evrim geçirmiş olması Kuran-ı Kerim ile çelişen durum değildir” dedi...



Lise son sınıf biyoloji dersi müfredatından “Hayatın BaÅŸlangıcı ve Evrim” ünitesinin çıkartılması, eÄŸitim ve bilim camiasının ardından ilahiyatçılar arasında da tartışmalara neden oldu. “Bir Müslüman Evrimci olabilir mi?” kitabının yazarı Yıldız Teknik Ãœniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Caner Taslaman ‘Evrim tartışmaları’yla ilgili Milliyet’e çarpıcı açıklamalar yaptı. Taslaman’ın Evrim üzerine tespitleri şöyle: “Kuran, ilk insanın deÄŸil tüm insanların çamurdan yaratıldığını söyler. Bunu açıklamak aslında çok basit. Vücudumuzda her dakika 300 milyon hücre yenilenir ve bu yenilenmenin tamamı yediÄŸimiz besinlerden kaynaklanır. YediÄŸimiz besinler bitkisel veya hayvansal gıdalardır. Sonuçta tüm besinler çamura dayanır. ÖrneÄŸin domates çekirdeÄŸini veya baÅŸka bir bitkinin tohumunu topraÄŸa ektiÄŸimizde; bu bitki kökleriyle, toprak ve suyu yani çamuru deÄŸiÅŸime uÄŸratarak kendi bedenini oluÅŸturur. Çamurun deÄŸiÅŸime uÄŸraması olan bu bitkisel ürünleri tavuk veya koyunlar yer. Hayvanların yedikleri bitkiler onların bedeninde deÄŸiÅŸime uÄŸrayıp tavuk ve koyun olmalarını saÄŸlar. Sonuçta biz de o besinleri yediÄŸimiz ve bedenimizde deÄŸiÅŸime uÄŸratıp ‘Ben’ dediÄŸimiz bedenimizi oluÅŸturduÄŸumuz için çamurun deÄŸiÅŸime uÄŸramış halleriyiz. Ä°nsan bedeninde olup, toprak ve suda olmayan hiçbir ÅŸey yoktur.

‘Uzlaşı saÄŸlanabilir’

“Evrim teorisinin anlattığı tablo ile Adem’in ilk insan olması arasında bir uzlaşı saÄŸlanabilir. Şöyle ki; bilimin ortaya koyduÄŸu tabloya göre 200 bin yıl önce insanın atası olarak kabul edilen ‘Homo sapiens’ler ortaya çıktı. Ä°lk insan kabul edilen Adem, ‘Homo sapiens’ içinde sorumluluÄŸun baÅŸladığı ilk noktayı iÅŸaret ediyor olabilir. ‘Homo sapiens’in evrimleÅŸen diÄŸer üyelerinin Hz. Adem’e katılmasıyla insanlık baÅŸlamıştır. Böyle olunca birçok kiÅŸinin ‘nasıl olur’ diye kafa karışıklığına uÄŸradığı Adem’in çocukları arasında evlenme gibi durum ortaya çıkmaz. Kuran’da Havva ismi geçmez. Allah önce evreni, ardından dünyayı, ardından canlıları ve bu canlıların içinden ilk insan olarak Adem’i yaratmıştır. Kuran’da insanı Allah’ın yarattığı belirtilir ancak nasıl yarattığı belirtilmediÄŸinden Evrim Teorisi’ni savunmakta bir sakınca yoktur.
Bir Müslüman’ın, bir ÅŸeyi reddetmesi için, reddedilen bu ÅŸeyin Kuran-ı Kerim’deki bir ifadeyle açıkça çeliÅŸmesi gerekir. ÖrneÄŸin ‘Hz. Ä°brahim’in 3 amcası veya 5 amcası var’ demek Kuran ile çeliÅŸmez çünkü Kuran’da Hz. Ä°brahim’in kaç amcası olduÄŸuna iliÅŸkin bilgi yer almaz. Kuran, Allah’ın insanı yarattığını söylese de, nasıl yaratıldığının detaylarını vermez. Bu nedenle Evrim Teorisi Kuran’la çeliÅŸmez. Nasıl ki evrenin 13.8 milyar yıllık evrimi, dünyanın ise 4.5 milyar yıllık bir evrimi varsa, insanın da evrim geçirmiÅŸ olması Kuran-ı Kerim ile çeliÅŸen bir durum deÄŸildir.”

Bilim-din üzerine 12 kitabı bulunuyor

Prof. Dr. Caner Taslaman, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Marmara Ãœniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Taslaman, ikinci doktorasını Ä°stanbul Ãœniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı. Tokyo ve Oxford üniversitelerinde post doktora çalışması yapan, Harvard ve Cambridge’te misafir akademisyenlik görevlerinde bulunan Prof. Dr. Taslaman, bilim-din iliÅŸkisi konularını inceleyen 12 kitap yayımladı. Taslaman, Cambridge Ãœniversitesi Faradey Enstitüsü’nde çalıştığı dönemde ise Evrim Teorisi ve din üzerine çalışmalar yürüttü.

‘Maymunla soy ortaklığı sorun deÄŸil’

“Maymunlarla aynı soy ortaklığını paylaÅŸmamız Kuran açısından sorun deÄŸildir. Bunu inkar etmemizi gerektiren bir Kurani ifade mevcut deÄŸil. Önemli olan her ÅŸeyin Allah’ın planı ve yaratmasıyla olduÄŸunun bilinmesi. Bir Müslüman Allah’ın tüm insan, hayvan ve varlıkları yarattığına inanır. Fakat etrafımızda tüm varlıkların süreçle yaratıldıklarına tanıklık etmekteyiz. Burada altı çizilmesi gerekli kavram ‘süreçle yaratma’dır. Hepimiz     koyunla salatalığın bir süreç içerisinde deÄŸiÅŸime uÄŸramasıyız. Bunda sorun görmeyenlerin, tarihsel bir süreçte bakteriler, balıklar veya maymunla ortak bir soydan birleÅŸmemizde de bir sorun görmemeleri gerekir.”

Kaynak: Milliyet.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.